Mire kell odafigyelni, amikor óriási burkolatot választ otthonába? Mit érdemes átgondolni előtte?

Super size: Csempe a bútortól a homlokzatig!?

Mire kell odafigyelni, amikor óriási burkolatot választ otthonába? Mit érdemes átgondolni előtte?

Az ember méretű óriás burkolatok

A hatalmas tábla méretű lapok tekinthetőek manapság az egyik legnépszerűbb burkolóanyagnak a tervezők és a belsőépítészek körében egyaránt. Az óriási méreteket öltő táblákat eleinte csak bemutató termekben láthattuk, de manapság már egyre több helyen találkozhatunk velük a való életben is a modern minimalista stílusú ingatlanok külső és belső burkoló anyagaként. Választékuk folyamatosan bővül, így már bártan válogathatunk rengeteg méret, szín és anyag közt.

Az óriási burkolatok felhasználási területei

A különböző mértek és arányok lehetővé teszik a sokoldalú felhasználásukat, mint például épületek külső, belső burkolása vagy homlokzatok kialakítása. Ezek a burkolólapok eleinte mészkő, márvány és fahatású mintázatokban voltak elérhetőek, de mára már a színskálájuk, hatásuk és a mintázatuk ennél sokkal változatosabb. Találhatunk köztük kifejezetten élénk vagy akár pasztell színeket is.

Az igazán nagyméretű hidegburkolatokra nem igaz a hangzatos „One size fits all” angol kifejezés. Ugyanis egy kicsi alapterületű szobában például kifejezetten furcsán tud hatni, ha a padlón csak néhány darab burkolat van lefektetve.

Nem mindegy a forma sem. A hosszúkás burkolatok párhuzamosan fektetve szál irányban optikailag nyújtják a teret. Egy keskeny szobába keresztbe lerakva viszont kifejezetten szűkítik azt. Így burkoláskor a szoba formáját és a burkolatok méretarányát is figyelembe kell venni.

Újépítésű házaknál, lakóparkoknál szinte elengedhetetlen burkolóanyag, de ma már felhasználják a kórházak felújításához, hotelek és iroda házak újra burkolásához is. A nagy méretével és kifinomult mintázatával, elegáns környezetet teremt. A burkolat jellemzői megegyeznek a porcelánéval így ellenáll a fagynak, hőnek, az UV sugárzásnak és a kémiai anyagoknak.

nagy meretu jarolapok burkolatok csempek

A túlméretezett burkolatok elterjedése

Az olasz és spanyol design csempe gyártó cégek is egyre többet foglalkoznak ezzel a fajta túlméretezett járólapokból és csempékből álló stílussal. A gyártási sor élére kerültek a vékonyított porcelán lapok. Az üvegszálas megerősítésnek köszönhetően, nagy teherbírással rendelkeznek, a vékonyságuk miatt a meglévő burkolatot sok esetben nem kell megbontani, hanem az új réteget egyszerűen rá lehet burkolni. A vékonyított kivitelű lapok ugyanis felhelyezhetőek arra is, hisz a ragasztóval együtt is csak nagyjából 3,5 mm vastagok. A hatalmas lapok felhasználására igen sok lehetőség van az építészeten kívül is. Nem csak a falak burkolására alkalmasak, hanem készíthető belőlük konyhaasztal, konyhapult, valamint ajtók és liftek burkolására is tökéletesen alkalmasak. Ma már teljes kollekciókat találhat az ilyen típusú hatalmas burkolóanyagokból.

Kivitelezési nehézségek

Laikusként azt gondolhatja, hogy minél nagyobb egy hidegburkolat, annál könnyebb vele dolgozni a szakembernek, hiszen kevesebbet kell vele pepecselni, mint a kisebb méretű lapokkal. Nos ezt a tévhitet itt szeretnénk eloszlatni.
Az ugyan igaz, hogy kevesebb pepecselést igényel, és kevesebbszer kell új lap után nyúlni munka közben, de a nagy méretekből adódóan más jellegű fizikai állandókkal rendelkeznek ezek a lapok, mint kisebb társaik. Jobban oda kell figyelni a ragasztásuk során, alaposabban meg kell választani a segédanyagokat, és óvatosabban kell bánni velük vékony kivitelük miatt. A nagy felületű csempék falra burkolását sok esetben nem is ajánlják nagy súlyuk miatt, amit a legtöbb ragasztó nem bír el.

A kivitelezési munkák közben sokszor történnek olyan apróbb hibák vagy balesetek, amik egy-egy csempe megrepedését, eltörését, az élek lepattanását eredményezi.
Egy metrócsempe esetében ez egy 7,5x15cm-es (112,5cm2) felületnyi selejtet jelent. Egy 75x150cm-es lapnál ennek a százszorosát, mintegy 11250cm2-t.

cifre glaciar

Nagyméretű járólapok burkolása padlófűtésre

A nagyméretű padlólapok fektetése fűtött aljzatra extra kihívások elé állíthatja a hidegburkoló szakembert. A padlófűtésre fektetett járólapoknál sokkal fontosabb szempont a hőtágulási együtthatójuk, mint a kisméretű burkolatoknál. A kicsi burkolatoknál ugyanis a fugahézag egyfajta dilatációs résként is segít hőtáguláskor.

Nagyméretű csempék, burkolatok a falon

A fali burkolatok kiválasztásakor fontos, hogy az esztétikus hatás érdekében a csempe a járólappal maximum egyező méretű legyen, de annál nagyobb semmiképp sem. A falon azonban kifejezetten óvatosan kell bánni a nagy burkolatokkal, mert a nagyobb súlyú lapokat nehezen fogja meg a csemperagasztó.
Éppen ezért sok márka kínálatában egyre nagyobb választékban elérhetőek a könnyített lapok, melyek mindössze 3mm vastagságúak. Ezeknek a nagy burkolatoknak a súlya általában elenyésző méreteikhez képest. Épp ez biztosítja a könnyű felhasználásukat.

Fugázás ékekkel és távtartókkal

A nagyméretű és élvágott burkolólapokat (100x100cm és ennél nagyobbak) 1-2mm-es fugaréssel szokták lerakni, így nem fugakeresztekkel célszerű fektetni, hanem úgynevezett ékek és távtartók együttes segítségével.
A lapokat egyesével kell belefektetni a ragasztóba, majd a lapok közé elhelyezni a távtartókat, oldalanként 2-3db-ot. A távtartók pozícionálásában az ékek segítenek, amiket egy szorító eszközzel a nagyméretű lapoknál divatos 1-2mm-es fugatávra össze lehet húzni.
Az ékeket a ragasztó megkötése után egy gumikalapács segítségével el lehet távolítani.

durstone scott

Nagy burkolatok előnyei

Optikailag tágíthatják a teret
Könnyebb tisztítani az arányaiban kevés fuga miatt
Higiénikusabb
Alkalmazható az épület homlokzatán is
Manapság nagyon divatosak

Nagy burkolatok hátrányai

Sokszor nehéz elvégezni a burkolási munkálatokat
Nem mindegyik rakható falra a nagy súlya miatt
Sérülés esetén nagy anyagveszteséggel kell számolni