Otthonunk felújításának egyik alapköve a padló és a fal újraburkolása. A tökéletes végeredményhez azonban nem elég kiválasztani egy szemkápráztató járólapot vagy csempét. A végső összképet és tartósságot nagyban befolyásolja a burkolat fugázás és a ragasztás minősége. 

Csempe és padlólap megfelelő fugázása

Alábbi cikkünkben a megfelelő fuga és csemperagasztó kiválasztásáról és alkalmazásáról olvashat bővebben.

Fuga

A megfelelő minőségű fugázó anyag kiválasztásához fontos, hogy ismerjük a burkolandó járólap vagy csempe anyagát. El kell dönteni, hogy szívóképes, gyengén szívóképes vagy nem szívóképes alapanyagról van-e szó, természetes vagy beton követ, illetve műkövet fugázunk- e. A fugázó anyag tulajdonságait ugyanis a burkoló anyag szívóképességéhez állítják be. Az eltérő szívóképességet a különböző gyártási eljárások valamint a burkolatok alapanyagainak változatos összetétele okozza. Például a kerámiák esetén a vízfelvétel több mint 10%, azaz szívóképes anyagról beszélünk, míg az égetett kerámiák vagy a kőporcelán gres lapok vízfelvételi képessége kevesebb mint 3%, ezért csak gyengén vagy egyáltalán nem szívóképes besorolásúak ezek a burkolatok.

Fugakereszt

A fugakereszt egy apró műanyag kereszt alakú eszköz, amit a járólapok és a csempék sarka közé tesznek burkoláskor, hogy a lapok közt megtartsa a szükséges fogarést amíg azok megkötnek. A kötési idő leteltével a burkoló szakember ezeket a kis kereszteket kiszedi a burkolatok közül, és az így kialakult hézagokat kifugázza. Ezeknek az eszközöknek a segítségével alakítható ki a fix távolság a lapok között. Jellemzően 2, 3, 4 ,5 és 10mm-es vastagságban érhetőek el.
Bizonyos darabok törhető szárakkal rendelkeznek, hogy szükség esetén a helyiségek sarkaiban V alakba törve és éleiben T alakba törve is használhatóak legyenek.

Az ajánlott fugaszélesség megválasztásakor a burkolat méreteit és karakterisztikáját is figyelembe kell venni. A padlólapokhoz általában 3-4mm-es, a fali csempékhez 2-3mm-es fugát ajánlunk. A legfrissebb trendek pedig a kifejezetten vékony fugahézagok alkalmazásáról szólnak. Bizonyos esetekben ettől is el szoktak térni. Általánosságban elmondható például, hogy az élvágott lapokhoz 2mm ajánlott, a rusztikus felületű, és egyenetlen,c hullámos szélű lapokhoz pedig akár 5mm széles fugát is lehet alkalmazni.

burkolat ragasztas es fugazas

Színes fuga

Ma már szinte bármilyen fuga színt vagy árnyalatot választhat, a feltűnő, extrém színű fuga használata lehetőséget ad, hogy kevésbé feltűnő, egyszerűbb csempének is egyedi karaktert adjunk.
Ahogyan a hagyományos csempézés, járólap ragasztás után is nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő fuga kiválasztására, a színes fuga alkalmazásakor sem mindegy, hogy melyik helyiségbe kerülnek, és mekkora igénybevételnek lesznek kitéve.
A színes fugák hagyományos, nem színes társaikhoz hasonlóan alkalmazhatók vizes helyiségekben vagy kültéren, teraszon és balkonon, ezért fontos, hogy mielőtt a megfelelő színt kiválasztja, győződjön meg róla, hogy a választott fuga flexibils-e. A kültéri és vizes helyiségekbe kerülő modern széles, vagy keskenyfugázónak, esetleges rendkívüli igénybevételnek is meg kell felelnie.
A színes fugázó anyagok fajtáit, a színes fugát a szerint is választhatjuk, hogy milyen típusú burkolóanyagot szeretnénk fugázni vele: természetes követ, csempét, márványt, vagy esetleg üvegtéglát.
A hagyományos cement alapú színes fuga mellett ma már színes fugaszilikon is kapható, ami a mozgó fugarések feltöltésére alkalmazható.
A színes fuga alkalmazása során mindig figyelembe kell venni, hogy milyen helyiségbe és azon belül milyen felületre lesz felhasználva. Ha például olyan helyre ahol sokan és sokszor lépnek, nem érdemes nagyon világos fugát választani, mert sokkal hamarabb el fog koszolódni a fuga. Ha falra, vagy kevésbé gyakran használt területre választunk színes fugát, akkor gyakorlatilag bármilyen színes fuga megfelelő lehet az Ön ízlésének megfelelően.
TIPP: Fehér vagy nagyon világos csempéknél vigyázni kell a színes fuga alkalmazásával, mert túlzottan rácsos, szemkápráztató lehet a végeredmény.

Csillám fuga

A Sopro burkolási segédanyag gyártó termékei közt elérhetőek a fugához keverhető speciális csillámporok is. Csillámos fugák alkalmazásával nagyszerűen feldobhatja a leghétköznapibb burkolatokat is.
TIPP: A különleges, élénk színű fuga alkalmazása csempéknél vagy járólapoknál igazán nagy szakértelmet kíván a burkolást végző szakembertől is. A különleges fugát sok tapasztalattal, ügyes kézzel és különös odafigyeléssel kell felhordani a csempe közé, mert a csúnyán felhordott, élénk színű vagy csillámos fuga sokkal jobban vonzza a szemet, és ha hibás, akkor az is sokkal feltűnőbb. Továbbá fontos, hogy a fugázni kívánt területen ne legyen más erős díszítő elem, mert az összhatás zavaró, kusza érzetet keltő lehet.

burkolat ragasztas es fugazas

Burkolási látványterv

Készíttessen látványtervet a burkolatról! A modern tervezőprogramokban a burkolatok típusa és a berendezés mellett fuga színe is beállítható, így ha nem biztos a választásában, akkor egy fotorealisztikus látványterven megtekintheti azt!
A Benedek Szerelvény munkatársai az üzleteinkben vásárolt burkolatokhoz és fürdőszobai termékekhez az első két látványtervet ingyen készítik el!
Vegye fel a kapcsolatot velük az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!

burkolat ragasztas es fugazas

Fugázás menete

A fugázás csak a burkolat alatti csemperagasztó réteg kiszáradása után (24/48 óra elteltével) kezdhető. A csemperagasztó száradását nagyban befolyásolják az építési hely körülményei, mint páratartalom, hőmérséklet, illetve a ragasztó minősége és a lap nedvszívóképessége.
Első lépésként a csempék vagy járólapok közül el kell távolítani a ragasztómaradványokat és alaposan portalanítani kell a felületüket.
A fugázó anyag egyenletes bekeveréséhez fontos, hogy megfelelő minőségű célszerszámokat használjon. A fugaanyagot az előírt mennyiségű vízzel összekeverve csomómentes, homogén masszát kell képezni, amit az előírt pihentetési idő után a fúrógépbe helyezett keverőszárral újra át kell keverni alaposan.
A homogénre kevert fugaanyag kemény élű fugázó gumival a fuga irányára átlósan dolgozandó a fugarésbe, amíg teljes keresztmetszetet hézagmentesen ki nem tölti.
Az előírt 5-15 perc száradási idő elteltével tiszta vízzel le kell mosni a felületet.
A felületen maradt fugafátyolt/cementfátyolt kevés tiszta vízzel el kell távolítani. A burkolt felületet minimum 24 órán át védeni kell a mechanikai terheléstől. A padlófűtést pedig minimum egy héttel a fugázás után lehet fokozatosan beindíthatni, napi 5 °C-kal emelve a rendszerben keringő víz hőmérsékletét. A felület vegyszeres tisztítása leghamarabb a fuga elkészülte után egy héttel végezhető.

Problémás fugák

Ha a csempék vagy a járólapok olyan részeknél helyezkednek el, ahol sarkok vagy élek találhatók, vagy dilatációs mozgás léphet fel, akkor a cementkötésű fugázó kifejezetten kerülendő, mert a szilárd és merev kötés megrepedezhet és kipotyoghat. Ezeken a helyeken egy a fugához hasonló színű speciális szaniter szilikont vagy sziloplasztot kell használni, ami a kötési idő leteltével is rugalmas marad, ami által nem repedezik, és nem esik ki a helyéről.

Burkolat ragasztása

A burkolat élettartamát a lapok leragasztásának minősége, a ragasztási technológia és a felhasznált anyagok határozzák meg.
Az utóbbi évtizedekben hatalmasat fejlődött a csempék és járólapok ragasztásának technikai háttere. Néhány évtizede még nem is létezett csemperagasztó. Helyette egyszerű cement és homok keverékbe rakták a burkolatokat. Ez az ágyazat (mischung) ha megfelelően volt elkészítve, rendkívül időtálló volt és tökéletesen megállta a helyét.
A mai burkolat ragasztókba azonban a cementen és a homokon kívül számos modern töltőanyagot is tesznek, amivel javítják a ragasztó különböző fizikai tulajdonságait, például megnövelik a burkolat ragasztók tapadóképességét, és a burkolatok mozgásából, hőtágulásából származó feszültségek elviselését. Az előre bekevert anyagoknak ráadásul rendkívül nagy előnyük, hogy használatukkal lerövidül a ragasztási munkálatok ideje.

A burkolat tartósságát a burkolat ragasztása határozza meg!

A modern ragasztóanyagok ellenére rendkívül sok probléma merül fel a burkolatok felválásával kapcsolatban a mai napig.
A régen használt jól bevált cement-homok keverék a bizonyítéka annak, hogy elsősorban nem a ragasztáskor használt anyag határozza meg a burkolat tartósságát. A legjobb burkolási segédanyagokat alkalmazva is hamar felválhat a burkolat, ha a burkolási munkálatokat végző szakember nem jól áll a munkájához.

burkolat ragasztas es fugazasa

Korszerű burkolatragasztók

A modern burkolatragasztók megnövelt tapadóképessége lehetővé teszi, hogy egyszerűbbé és könnyebbé tegye a burkoló szakemberek munkáját. Különböző méretű fogazattal ellátott terítő szerszámmal szempillantás alatt elkészíthető a ragasztó ágy, amibe a csempéket vagy a járólapokat fektethetjük. A megfelelően megválasztott szerszámok és a modern ragasztóanyagok együttesen lehetővé teszik a könnyebb munkavégzést és a takarékosságot.

Flexibilis ragasztó

A flexibilis, azaz rugalmas csemperagasztókkal sok kellemetlenségtől, és a használat során előbukkanó, csak költségesen orvosolható hibától kímélhetjük meg magunkat. A minőségi flexibilis csemperagasztóra fordított többletköltség már a burkoláshoz szükséges munkában is hamar megtérül. A ragasztás után a csempék nem csúsznak el a helyükről, de a kötés előtt még finoman lehet rajtuk igazítani. A megfelelő ragasztó kiválasztása különösen fontos a padlók esetében, ugyanis a padlóburkolatok jellemzően sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint a fali csempék. A tartós eredmény érdekében fontos, hogy a fogasléccel egyenletesen felhordott csemperagasztónak a burkolólap minden pontját egyenletesen alá kell támasztania.
Flexibilis ragasztót javasolnak padlófűtés esetén is, hiszen a nagy hőkülönbség miatt rendszeresen lép fel a hőtágulás, aminek következtében elmozdulhatnak, megrepedhetnek a lapok. Emelt minőségű flexibilis ragasztót abban az esetben ajánlanak, ha kenhető vízszigetelésre vagy csempére kell burkolni, mert vékony rétegben is erős kötést biztosít.
TIPP: Mikor elkészül az új burkolat, a munka átvétele előtt kopogtassa végig egyesével a padlólapokat és csempéket. A hézagosan felkent csemperagasztó felett a burkolat tompán kongó hangot ad ki kopogtatás során. Ezeken a helyeken a burkolat idővel megrepedhet vagy felválhat. Kültéri burkolatoknál a beszivárgó víz a csemperagasztó hézagaiban felgyülemlik, és megfagyva felfeszíti a legjobb fagyállósággal bíró járólapokat is.

Fagyálló ragasztó

Kültéri erkélyek, teraszok és járdák burkolás esetében a ragasztó legyen fagyálló és flexibilis. Ez nagyon fontos, ha ugyanis fagyálló, de nem felxibilis (flex) ragasztót használunk, az első tél után szomorúan tapasztalhatjuk, hogy a burkolat elválik a felülettől, felpattogzik, felfagy. A kültéri járólapok burkolását minden esetben bízzuk szakemberre, mert egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan fektetjük le. Ha az erkélynek vagy a terasznak nem alakítanak ki egy enyhe lejtést, akkor esőzéskor folyamatosan meg tud állni rajta a víz, és a teraszburkolat rövid időn belül tönkremegy a fagyállóságától függetlenül. Egyéb kültéri vagy fedetlen területek burkolásánál is rendkívül fontos a megfelelő vízszigetelő és fagyálló ragasztók alkalmazása.

fagyallo burkolat ragaszto

Vízzáró ragasztók (és adalékanyagok)

A burkolási segédanyagok kiválasztása során leggyakrabban a vízzáró burkolóanyagoknál hibázunk, mert nem tudjuk eldönteni, hogy a vizes helyiségbe, a konyhába, a teraszra vagy a medencébe milyen vízzáró ragasztóra van szükség.
A speciális flexibilis csemperagasztók jól bírják az extrém vízterhelést is. A megfelelő vízszigetelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: rendkívül kellemetlen egy frissen felújított és elrontott fürdőszoba, mert a saját anyagi kárunk mellett a beázással még az alattunk lakónak is kárt okozhatunk.

burkolat vizallo vizzaro duga ragaszto

Aljzatkiegyenlítők, estrichek

Az aljzatkiegyenlítők hagyományos értelemben véve nem tartoznak a burkolatragasztók közé, mégis fontos szót ejteni róluk, ugyanis az aljzatkiegyenlítők nagyban befolyásolják a burkolat ragasztásának minőségét.
A burkolásra váró helyiségek között szintkülönbségek lehetnek. Ezeknek elfedését néhány évtizede még küszöbbel oldották meg, napjainkban viszont burkolatváltókat szoktak alkalmazni.
A várható szintkülönbségek számítása miatt a burkolatokat érdemes már jó előre kiválasztani. Sok kellemetlen meglepetéstől kímélhetjük magunkat, ha már az aljzatbetonozás előtt kitaláljuk, hogy hova milyen típusú és vastagságú burkolat kerül majd. Figyelembevételükkel ugyanis sokkal pontosabban kialakítható az aljzatbeton vastagsága is.
Ráadásul, ha mindezt egy olyan helyiséggel kell egy szintbe hozni, amit a padlófűtés fölött nagyméretű, vastag járólapokkal burkolunk, akkor a centis különbségek eltüntetése további kihívások elé állítja a burkoló szakembert.
Ha a helyiségek aljzatának szintkülönbsége 4mm-nél kisebb, akkor burkolatváltóval is megoldható a probléma. Az ennél nagyobb eltéréseket önterülő, kiegyenlítő habarccsal vagy aljzatkiegyenlítő habarccsal lehet egy szintbe hozni.
Az aljzatkiegyenlítő felvitele előtt tapadóhidat kell használni, majd a megszilárdult aljzatkiegyenlítőre szintén tapadóhídnak kell kerülnie a csemperagasztó felvitele előtt.

Burkolás előtt érdemes ellenőrizni az aljzatbetont, ugyanis szebb és tartósabb a burkolat, ha valóban sík felületre kerül a padló.
Az aljzaton lévő lyukakat fel kell tölteni, a púpos részeket le kell csiszolni, az így kapott síkot pedig egy nagyobb vízmértékkel le kell ellenőrizni, és be kell jelölni, hogy pontosan hova kell önteni az aljzatkiegyenlítőt.
Egyetlen csemperagasztó sem tapad meg laza, porózus szerkezetű felületen. Ezért burkolat ragasztás előtt elő kell készíteni a felületeket. El kell távolítani a port és a túl laza szerkezetű rétegeket, majd alapozással kell biztosítani, hogy további rétegek fellazulása ne következhessen be.


A ragasztó ágy és a burkoló lapok közt is megfelelő tapadást kell biztosítani! Elegendő a napsütés, vagy a szél ahhoz, hogy a legjobb minőségű ragasztó is pillanatok alatt elveszítse tapadását. A káros hatás teljes kivédéséhez nem elegendő csak az alap felületet ragasztóval bekenni. A lapok hátoldalának megkenésével biztosítható a burkolás során, hogy mindig létrejöjjön a kellő tapadás.


A burkolatragasztók tulajdonságait ráírják a csomagolásra például az alábbi rövidítéseket alkalmazva:
C1: alap csemperagasztó,
C1T: az alap csempregagasztó erősebb változata
C2TE: az alap csemperagasztó flexibilis, magasabb minőségű változata


Az alábbi képen megtekintheti a burkolat ragasztókon található rövidítések jelentéseit a feltüntetésük sorrendjében:

burkolat ragaszto jeloles

TIPP: A ragasztók, fugák és aljzatkiegyenlítők használatánál az előírások betartása rendkívül fontos. A anyag bekeverését és felvitelét is a csomagoláson megadottak szerint kell elvégezni.
Minden esetben megbízható gyártó minőségi termékét érdemes választani, fontos, hogy ne csak az ár legyen szempont. Hosszútávon nagyon sokba kerülhet, ha spórolunk a fugán vagy a ragasztón.