A beépített zuhanyzó egy igen kedvelt megoldás napjainkban, mert lehet elegáns és egyedi megjelenésű mindamellett, hogy lehetővé teszi a helyiség egységes, letisztult formavilágú kialakítását, valamint a zuhanyterületre való küszöb nélküli belépést. A kivitelezésével és a szükséges anyagokkal kapcsolatban azonban számos kérdés szokott felmerülni. Ezeket a kérdéseket próbáljuk megválaszolni alábbi cikkünkben.

Burkolat választása épített zuhanyzóba

Tisztítás szempontjából érdemes minél nagyobb, sima felületű lapokat választani, amik közt kevés keskeny 2-3mm-es fuga van.
A padlóra érdemes csúszásmentes felületű, vagy rusztikusabb lapokat választani, amik vizesen sem válnak túlzottan síkossá, és balesetveszélyessé. Optimális esetben ez lehet ugyanaz a járólap, mint ami a fürdőszoba többi részében van, ezzel erősítve az egységes hatást. Arra érdemes odafigyelni, hogy ne kerüljenek túlzottan csúszásgátlós járólapok a földre, mert az érdes felületük lényegesen megnehezíti a takarításukat. A csúszásmentesség osztályozását lejjebb részletezzük.
A falra pedig szinte bármilyen csempét ki lehet burkolni. Minél simább a felületük, annál könnyebb lesz tisztántartani. Mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a zuhanyzó falát mindenképp sok víz fogja érni, és a vízkő világos, szürkés- fehéres foltokként rakódik le. Így ennek tükrében sötét, esetleg nagyon fényes felületű burkolatot, ami könnyen bemattul nem feltétlenül érdemes választani.

cifre cromatica beepitett zuhany

Épített zuhanyzók vízszigetelése

Az épített zuhanyzóknál a víz elvezetése mellet a vízszigetelésre is nagy gondot kell fordítani. A ház szerkezetének legnagyobb ellensége a víz, ami megtalálja az utat a legkisebb repedésen keresztül is és az évek alatt rengeteg kárt okoz. Eláztatja a falakat, apránként feltöredezik a burkolat. meglazul a szerkezet és végül tönkreteszi a házat. Egy beépített zuhanyzóban a víznek két formájával kell foglalkozni. Az egyik a fröccsenő víz, amely elsősorban az oldalfalakat éri, nem áll meg, hanem lefelé csorog és a legkevesebb gondot okozza. A fröccsenő víz ellen a csempe alá szakszerűen felvitt folyékony fólia megfelelő védelmet képes nyújtani. A zuhany padlóját vagy a zuhanyban kiépített vízszintes párkányokat azonban lényegesen hatékonyabb vízszigeteléssel kell ellátni, mert nagyobb mennyiségű, akár állandóan jelenlévő víz és a víznyomás ellen is védeni kell őket.
A burkolt zuhanyzó építése során a vízzáró réteg elkészítése precíz kivitelezést igényel.

Padló

A zuhanykabin padlójának erősen vízszigeteltnek kell lennie, nem szabad rajta spórolni. Ha a szigetelést nem megfelelő alapanyagból vagy helytelen módon készítik el, az a padló ázásával járhat, ami hosszútávon a burkolat felválásához, és az ingatlan szerkezeti állapotának romlásához vezet. A kritikus pontok az illesztések, a sarkok és az élek, ezekre kiemelt figyelmet kell fordítani.
A padlóra és a falak aljára a lábazathoz, ahol nap mint nap rengeteg víz folyik el és áll meg, érdemes vízzáró habarcsot két rétegben felhordani. A vízzáró habarcsot előnedvesített, tapadóhíddal kezelt felületre kell felvinni. Egyszerre csak kisebb mennyiséget célszerű bekeverni, mert a vízzel elkevert habarcsot először 10-15 percig pihentetni kell, majd fél óra elteltével fel kell hordani. A már megkötött habarcsot később nem lehet újra felhígítani.
A jól felvitt vízzáró habarcs egyenletes felületet képez, de az épület apróbb mozgásai során megszakadhat, és ez nagymértékben rontja a vízszigetelés minőségét. Ezért az elmozdulásra és berepedezésre hajlamos sarkokat sarokerősítő - tömítő szalaggal kell megerősíteni. A szalag rugalmassága követi az apróbb elmozdulásokból adódó alakváltozásokat és a vízzáró habarccsal párban erős és megbízható vízszigetelést hoz létre. Az így elkészített vízszigetelés burkolható és csempézhető.
A mechanikai behatások sérthetik a vízzáró hatást, ezért ha csempét valamilyen okból le kell levésni, akkor a szigetelést is érdemes javítani, a sértetlenségét pedig ellenőrizni.

Falak

A falak vízszigetelése során elsősorban a fröccsenő vízzel kell számolni.
Ma már számos olyan vízszigetelő burkolási segédanyag (folyékony fólia) kapható, aminek megfelelő alkalmazásával egy beépített zuhanyzó tökéletesen szigetelhető. A zuhanyzó építéséhez használatos anyagok megválasztásakor tehát érdemes figyelembe venni, hogy az adott termék ezekkel a szigetelőanyagokkal kompatibilis legyen, különben nem alakul ki a szükséges vízzáró réteg.

Csúszásmentes burkolatok

A fürdőszobai berendezések egyik legfontosabb követelménye a csúszásmentesség. Igaz ez a kádra, a zuhanytálcákra és a beépített zuhanykabinokra egyaránt.

A burkolatok csúszásmentességét az alábbi módon jelzik

R9: Sima felületű burkolat - általános felhasználásra ajánlott
Például: lakások, iskolák, irodák és rendelők

R10: Csúszásmentes felületű burkolat
Például: fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha

R11: Fokozottan csúszásmentes felületű burkolat
Például: mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója

R12: Maximális csúszásmentesség
Például: húsfeldolgozó üzem, ipari konyha

A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet a fentiektől függetlenül (A, B vagy C) betűvel jelölik. Ez alapján érdemes a fürdőszobába szánt burkolatnak legalább „A” csúszásmentességű lapot választani.

Beépítethető zuhanykabin ajtó

Ez az a része a beépített zuhanyzóknak, ami teljesen szabadon választható. Mindenki maga döntheti el, hogy a fürdőszoba adottságai vagy a zuhanyzási szokásai miatt szükséges-e zuhanyajtó beépítése. Elsődleges funkciója a fröccsenő víz megfogása, illetve színezett üveg esetén a takarás lehet.
Azt azonban jó tudni, hogy a zuhanyzóban esetlegesen felgyülemlő víz kifolyása ellen nem véd.
Ma már számos különböző alapanyagból készülhetnek, víztaszító, cseppmentesen száradó bevonattal. A beépített zuhanyzók térhódításának köszönhetően a legtöbb gyártó már egyedi méretek legyártását is vállalja.
Sőt! Válasszon ki egy Önnek tetsző egyedi képet vagy mintát, és készítesse el azzal a zuhanykabint.

Zuhanyfal

Amennyiben a zuhanyzó valamelyik falát nem szeretné a meglévő csempével burkolni, hanem üvegből szeretné kialakítani, akkor már arra is van lehetőség. Elérhető számos szabványos méretű zuhanyfal, illetve ebből is rendelhet egyedi méretet, vagy különleges mintájú darabokat.
Ajtó, oldalfal és hátfal is kialakítható egyedi mintával.
Egyedi üvegfalakkal kapcsolatban kérje munkatársaink segítségét!

egyedi zuhany hatfal intero

Zuhanyfolyóka és padlólefolyó

A beépített zuhanykabinok vízelvezetése sarkallatos pont a kivitelezésük során, mert ha a fürdés során a nem elégséges elvezetés miatt összegyűlik a víz, az a zuhanyajtó használata ellenére kiáradhat a fürdőszobába.
Ahhoz, hogy a zuhanyfolyóka képes legyen elvezetni a vizet, fontos, hogy megfelelő dőlésszög legyen kialakítva a padlón a lefolyó irányába. Ez a hagyományos zuhanytálcák esetében adott, de az építetteknél a burkoló feladata erre odafigyelni.

Épített zuhanykabin és zuhanyfolyóka előnyei

 • Kialakítható vele akadálymentes zuhanyzó
 • Könnyen tisztántartható
 • Szinte bármekkora zuhanyzó építhető
 • Egy jó zuhanyfolyóka által több vizet képes elvezetni
 • Egységesebb design kialakítást tesz lehetővé a fürdőszobában
 • Kevesebb terméket kell megvásárolni a kialakításához
 • Olcsóbb, mint egy sima zuhanyzó

styron zuhanyfolyoka

Akadálymentes beépített zuhanykabin

A beépített zuhanykabinok egyik legnagyobb előnye az, hogy formai kialakításuk és méretük teljesen szabadon alakítható, így gyakorlatilag bármilyen praktikus elrendezés kivitelezhető.
Ebből adódóan akár mozgáskorlátozottak, nehezen mozgó idős emberek és gyerekek számára is jól használható fürdőszoba építhető ilyen módon.
Egy burkolt felületből akár ülőperemet vagy polcot is létrehozhatunk, aminek a pontos magasságát is mi határozzuk meg. A belépő vagy ajtó szélessége szabadon választható, sőt az ajtó akár el is hagyható.

Beépített zuhanykabin tisztítása

Egy burkolt zuhanykabin tisztítása és tisztán tartása sokkal kisebb kihívást jelent a mindennapokban, mint például egy szép fehér, ergonomikus formájú kádé. Ráadásul egy jól megválasztott burkolaton kevésbé látszik meg a vízcseppek nyoma, így kevesebb törődést igényel, mint egy fényes üvegből készült felület.

Beépített zuhanyzó méretek

A hagyományos, szabvány méretre gyártott zuhanykabinok közt elég szűkös a méretválaszték. Ha valaki szeret nagyobb helyen vagy esetleg másodmagával fürdeni, akkor bizony érdemes elgondolkodnia a beépített zuhanykabin lehetőségén. Egy épített kabin méreteinek az ingatlan adottságain kívül jóformán csak a képzelet szab határt. Ráadásul igény esetén akár több zuhany kiállás is elkészíthető egy fülkében úgy, hogy a közös fürdőzés során ne kelljen egy zuhanyon osztozkodni.

Beépített zuhanykabin és - folyóka

A megfelelő lefolyó kiválasztás az egyik legfontosabb pontja a beépített zuhanyzó megtervezésének. Egy jól megválasztott lefolyó sok kellemetlen pillanattól és feleslegesen elköltött pénztől kímélheti meg az ingatlan tulajdonosait. Ráadásul változatos megjelenésükkel ma már szinte minden fürdőszobába találhat megfelelő darabot.

A zuhanyfolyókák legfontosabb jellemzői

A zuhanyfolyóka kiválasztásakor az alábbi jellemzők szerint kell kiválasztani a megfelelő terméket.

 • Vízáteresztő képesség
 • Vízelevezetés módja
 • Alapanyag
 • Burkolhatóság
 • Méretek
 • Mintázat
 • Szín
 • Elhelyezhetőség

Egységes, tágas design a fürdőszobában

Az által, hogy a zuhanytálca a padlóval egy síkban marad, és a falakat sem töri meg a zuhanykabin szegélye, sokkal egységesebb, tágasabb hatású teret lehet létrehozni a fürdőszobában. A kabinon belül és kívül is egységes fali illetve padlóburkolattal sokkal letisztultabb és esztétikusabb összhatást kaphatunk.
A burkolatból kialakítható akár a fürdőszoba falaihoz illeszkedő párkány is, ami praktikusan használható a tusfürdők, samponok és egyéb pipere holmik tartására.

epitett zuhanykabin

Olcsóbb kivitelezés

Üzleteinkben minden a fent leírtakhoz szükséges termékcsoport megtalálható rendkívül széles választékban. Kivitelezés előtt kérje munkatársaink segítségét, akik készséggel állnak rendelkezésére.