A következőkben a színek emberekre gyakorolt pszichológiai hatásról olvashat, és tippeket adunk a használatukhoz is.

Az enteriőr színek pszichológiai hatása az emberre

A való életben a színek nem is léteznek. Csak a szemünkben és az agyunkban keletkeznek az elektromágneses rezonancia hatására. Ennek ellenére nagyon fontos szerepet játszik a mindennapjainkban, és a legtöbben már el se tudnánk képzelni az életünket színek nélkül. A színek hangulatot és érzéseket keltenek. Ebből kifolyólag a tervezőknek és a lakástulajdonosoknak bölcsen kell használniuk annak érdekében, hogy megfelelő légkört teremtsenek az enteriőrökben és otthonokban. 
A következőkben a színek emberekre gyakorolt pszichológiai hatásról olvashat, és tippeket adunk a használatukhoz is.

Miként hatnak a színek egy otthonban?

Tudományos értelemben a színek olyan a látással érzékelhető fiziológiai érzetek, amelyet a látható fény kelt. A szín jellegét a fény hullámhossza határozza meg.
Különböző színek különböző hatást keltenek az otthonodban, és érzések széles skáláját lehet velük kiváltani, mint például izgalom, szenvedély és nyugalom.
A színek hatásának pontos ismeretével olyan légkört teremthet otthonában, amilyet csak szeretne!
Fontos leszögezni, hogy minden emberre hatnak a színek, és minden emberre máshogy hatnak a színek. Ez függhet az illető nemétől, korától, korábbi élményeitől, élettapasztalataitól és korától többek közt. A következő színek azonban gyakran jelen vannak az otthonokban, és ki is fejtik a hatásukat:

A fehér szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A fehér szín tisztaságot, ártatlanságot, nyugalmat és frissességet sugároz. Előszeretettel alkalmazzák fiatalok által használt terekben. Ráadásul nagyszerű tértágító hatása is van, így kisebb terekbe is tökéletes választás lehet. A fehér összhatású enteriőrök élőbbek, frissebbek és élénkebbek.

Cifre Glaciar fehér burkolat

A sárga szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A színelmélet és pszichológia szerint a belsőépítészetben a sárga a melegség, szimpátia, bölcsesség, a jólét és a gyávaság színe.
A sárga szín alkalmazása az enteriőrben barátságossá, vidámmá és tágassá teszi azt. A túl nagy felületeken történő alkalmazását azonban érdemes elkerülni, mert túlzott hatás is elérhető vele.

A fekete szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A fekete színről a legtöbben a gonoszságra, a gyászra és a halálra asszociálnak. Emellett azonban a feketét a bölcsesség színének is tartják. Mindig kis mennyiségben ajánlott használni, kis felületeken, különben nyomasztó lehet az összhatás.
Helyes alkalmazásával időtlen eleganciát kölcsönözhet az enteriőrnek.

Cifre Intensity burkolat

A lila szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A lila nagyszerű párja sok másik színnek. Párosítható más díszítőszínekkel, mint a smaragdzöld, vagy a fényes kiegészítőszínekkel, mint a bézs, sárga és a babarózsaszín.
A lila drámai és fennkölt megjelenést ad a belsőtereknek. A lila szín előkelő.

A zöld szín pszichológiai hatása az enteriőrben

Köztudott, hogy a zöld a természet színe. Szimbolizálja a szerencsét, a reményt és a bőséget. A barátságos zöld szín könnyedén variálható más színekkel is, és kiváló kiegészítése a tiszta fehér falaknak. Nyugtató hatása miatt előszeretettel alkalmazzák hálószobákba, nappalikba és irodákba is.

A kék szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A kék az enteriőrtervezés és a belsőépítészet egyik legfontosabb színe, amely nagy hatást gyakorol az emberi pszichére. A kék szín alkalmazására a hálószoba legalkalmasabb hely. A megfelelő kék szín nyugalmat és békét teremt, elcsendesíti az elmét.
A fürdőszobákban pedig igazi SPA hatást és megnyugtató légkört lehet kelteni kék burkolatokkal.
A hűvös és nyugodt kék szín alkalmas a formalitás kifejezésére is. Ehhez párosítsa fehérrel, vagy más világos színnel. A túl nagy kék felületeket nyomasztóak lehetnek hosszú távon.

Cifre Intensity sötétkék burkolat

A piros szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A piros a tűz, a szenvedély, a veszély és az erő színe. Ez az egyszerű, mégis feltűnő szín serkenti és izgalomba hozza az emberi agyat. A hívogató piros burkolatok alkalmazása az enteriőrben képes egyszerre melegséget sugározni, miközben energikussá is tesz.

A narancs szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A narancssárga azoknak való, akik szeretik a pirosat, de tartanak az erős karakterétől. Ideális választás gyerekszobába, étkezőbe, irodába és akár nappaliba is! Bátorságot, energiát, közvetlenséget és vendégszeretetet sugároz.

Színválasztás pszichológiai hatás alapján

Egyértelműnek tűnik, hogy az emberek azok közt a színek közt érzik jól magukat, amik a személyiségüket tükrözik. Lehet például, hogy egy félénk ember nem érzi jól magát egy piros szobában, viszont egy világoskék szobában tökéletes komfortérzete van.
Az enteriőrtervezők többsége úgy gondolja, hogy ezeket a kedvenc, személyiségünket tükröző színeket érdemes a hálószobánkba választani. Az olyan közösségi terekbe, ahol a család apraja-nagyja összegyűlik azonban érdemes semlegesebb színeket választani, amiben a legtöbb ember jól érzi magát.
Mindenki számára nem létezik tökéletes megoldás, de a megfelelő szín megválasztása akár céljaink elérésében is segíthet.