Cikkükben összefoglaljuk a tíz legalapvetőbb hibát, amit a felújítás során véthet.

A burkolat felújítás nehézségei

Cikkükben összefoglaljuk a kilenc legalapvetőbb hibát, amit a felújítás során véthet, így előre tisztában lehet azzal, hogy mire érdemes a felújítás során kiemelten odafigyelni.

Felújítás előtt tervezzen!

Az első amit tudnia kell, amikor belevág egy felújításba, hogy az sok kosszal, rendetlenséggel és idegeskedéssel jár. Ennek egy jó részét el lehet kerülni vagy csökkentheti, ha előre tervez. Bármikor előfordulhat, hogy késik a megvásárolt áru, vagy összetörik és ezért újat kell rendelni, de a burkoló is lemondhatja a megbeszélt időpontot.
Ha előre felkészül, elpakol mindent időben, idejekorán megrendeli az alapanyagokat, lefóliázza a bútorokat, akkor elkerülheti a felkészületlenség okozta stresszt. A megfelelő előkészületek megtétele után nem keletkezik akkora rendetlenség és kosz, így élni is sokkal kényelmesebb lesz a felújítás ideje alatt, és ha valami miatt megcsúsznak a munkálatok, akkor az is kevésbé lesz zavaró.

burkolat vasarlas

Burkolat vásárlás

Az egyik lehető legnagyobb hiba, amit elkövethet, hogy az utolsó pillanatokra hagyja a burkolat és a segédanyagok beszerzését. Ezt több okból sem ajánlatos, mert ha későn eszmél, akkor csak az aktuális raktárkészlet függvényében válogathat és vásárolhat, ami nem biztos, hogy teljesen egyezik az elképzeléseivel.
Érdemes időben kinézni és megvásárolni a burkolatot, hogy ne érje meglepetésként, hogy nincs elegendő mennyiség raktáron!
Jó a burkolatot élőben is megtekinti, ugyanis a webáruházakban lévő termékek színe, formája és felülete is eltérő lehet a képen látottaktól. Ráadásul egy jó szakember nagy segítséget tud nyújtani vásárlás közben, hogy mire érdemes odafigyelnie és kiszámítja az anyagszükségletet. Sőt akár látványtervet is készít!
Előfordulhat, hogy kiszállításkor illetve vásárlás után a csomagolás sértetlen, de a benne lévő csempe mégis sérült vagy hibás. Ilyenkor utánrendelésre van szükség, vissza kell vinni a hibás csempét, ezért érdemes időben beszerezni a burkolatot, illetve a mennyiség meghatározásakor számolni kell azzal, hogy néhány lap biztosan sérülni fog az anyagmozgatás és burkolás közben.

Burkoló szakember keresése

Manapság a jó szakemberek (legyen az víz-gáz-fűtés szerelő, bádogos vagy burkoló) akár hónapokra előre is be vannak táblázva. Ebből kifolyólag érdemes már hónapokkal előre időpontot egyeztetni a kiválasztott burkolóval, hogy a kívánt időszakban elvégezze a munkát. A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenképpen ajánlott szakemberre bízni a feladatot és nem magunknak megcsinálni, mert úgy biztosan tartós és szép lesz a végeredmény.

burkolo szakember

Anyagszükséglet

Vásárlás előtt mindenképp ki kell számolni, hogy melyik helyiségbe hány négyzetméternyi burkolatra van szükség, és milyen elosztásban. Milyen magasra érjen a csempe? Végig ugyanazt a típust használják? Azt is fontos előre eldönteni, hogy egyszínű lesz a csempe, vagy esetleg szeretne bele díszítőelemeket, mozaik csíkot is. ezeknek jellemzően eltérő az áruk, és a kereskedelmi mennyiségük.
Általános irányelv, hogy a kiszámított mennyiségre minimum 10-15%-ot rá kell hagyni, a vágott éleknél lehulló darabok, és az esetleges törések, sérülések miatt.
Amennyiben nem tudja pontosan meghatározni a szükséges anyagmennyiséget, kérje munkatársaink segítségét!

Burkolat választás

A burkolat kiválasztására érdemes sok időt szánni. Lehet, hogy rögtön megtalálja álmai csempéjét, de az is előfordulhat, hogy hetekig kell katalógusokat nézegetnie, mire szembetalálkozik a tökéletessel.
Jó ha előre meg tudja határozni, hogy mi az amit biztos nem szeretne, és milyen színek, hatások, méretek jönnek szóba. Egy kis helyiségbe például nem ajánlottak a túl nagy lapok, a sötét színek és a matt felületek. Ezek ugyanis szűkítik a teret. Ezzel szemben a fényes felületek, világos színek és apró burkolatok kifejezette tágítják a helyiséget optikailag. A divatos fa, márvány, cementhatású lapok sem illenek akárhova. Ha Ön például egy olyan szobát újít fel, ahol a bútorok lapjain határozott fa erezet látszik, akkor nagyon meg kell gondolnia, hogy fahatású burkolatot válasszon. Ebben az esetben egy enyhe szín, minta, vagy árnyalatbeli eltérés is csúnya összhatást tud eredményezni.

Színek és minták összhangja

Az egyik legnagyobb probléma a különböző csempék összepárosításakor, ha a lapok színei nem illenek össze. Ezt úgy a legkönnyebb elkerülni, ha egy azonos csempecsalád különböző csempéit párosítják össze, ugyanis azok biztosan harmonizálnak színben és textúrában egyaránt.
A mintás burkolatok esetében a legtöbbször elkövetett hiba a bútorok és más állandó berendezési tárgyak színeinek és mintájának figyelmen kívül hagyása. Ezeknek a berendezési tárgyaknak a mintája fontos szempont a dekorcsempék elhelyezésénél, és a határozott mintájú lapok mellett és ellen szóló érvek meghatározásában.
Előfordulhat például, hogy az üres helyiség közepére kerül a minta, de amint a bútorok a helyükre kerülnek, a minta már nem is középen van. Ha mintás burkolatot szeretne érdemes látványtervet készíttetni, amiben pontosan látható minden berendezési tárgy helye, így biztosabb, hogy végül a megfelelő helyre kerül a minta. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a már meglévő bútorok színe és anyaga illeszkedjenek a kiválasztott csempéhez és összhangban legyenek azzal.

burkolat felujitas elott tervezzen

Segédanyagok

Ahhoz, hogy a burkolat ne csak szép legyen, hanem tartós is, fontos hogy a megfelelő segédanyagok, ragasztók, fugázók legyenek hozzá felhasználva. Ehhez kérje ki a burkolást végző szakember véleményét, ő biztosan meg fogja határozni a szükséges anyagok típusát és mennyiségét. A burkolat kiválasztásakor munkatársaink is tudnak ebben segítséget nyújtani, és konkrét terméket ajánlani. Ezeken az anyagokon nem érdemes spórolni, mert a végeredmény minőségét nagyban meghatározzák.
Ma már számos márka termékei érhetőek el. Fontos, hogy egy felületen érdemes azonos gyártó termékeit felhasználni, mert azok biztosan kompatibilisek lesznek egymással.

burkolas segedeanyagok

A burkolás kockázatai

A szakemberek szerint a szükséges anyagmennyiségre mindig érdemes ráhagyni még legalább egy dobozzal. Így biztosan nem érheti az a kellemetlen meglepetés, hogy a vágási veszteség miatt hiányozzon akár csak egy lap, vagy ha esetleg egy lap az évek során eltörik, ne legyen helyette tartalék, amivel az pótolható.
Utólag nagyon nehéz beszerezni a már évekkel korábban felrakott burkolatot. Esetleg megszűnik a gyártása, már nem forgalmazza az üzlet ahol megvásárolta. Ha pedig mégis találna, akkor a cikkszám egyezés esetén is előfordul, hogy eltérő a színük, mert nem egy gyártósoron készült a korábbiakkal.
Ezért jó, ha van a garázs mélyén egy tartalék doboz, ugyanis sose tudhatja, hogy mikor jön majd jól!

Ha csúsznak a munkálatok

Gyakran előfordul, hogy csúsznak a burkolási munkálatok. Emiatt már tervezéskor érdemes néhány napot rászámolni a kivitelezés idejére.
Azonban mindenképp előnyös, ha előre megkérdezi a burkolást végző szakembert, hogy mennyi időt vesznek igénybe a munkálatok. Így az esetlegesen kialakuló csúszásokat könnyebb lekommunikálni és számonkérni.

Kérjen szakértő segítséget

A megfelelő burkolat kiválasztásához keresse munkatársainkat. Nem csak hogy segítenek kiválasztani a megfelelő burkolatokat, segédanyagokat, fürdőszobai és konyhai berendezéseket, de látványtervet is készítenek, akár több variációban is!
Lépjen velük kapcsolatba a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!