Aktuális konyhai burkolat trendek

Alábbi cikkünk a jelenlegi konyhai burkolási trendekben ad eligazítást, melyek időtállóságukat már sokszor bebizonyították. A nagyon extravagáns, vélhetően rövidtávú trendekre ebben a cikkben nem térünk ki. A legfrissebb burkolat és csempe trendekből egészen pontosan látszik, hogy az emberek igyekeznek egyre több és több kapcsolatot kialakítani a természettel.

Arra törekednek, hogy örömteli és nyugtató környezetet teremtsenek, és időtlen, sokoldalú anyagokat használjanak. Egyre nagyobb igény mutatkozik a könnyebb, légiesebb terek iránt. A legfrissebb trendek szerint népszerű anyagok és színek is ezt mutatják.

Konyhai burkolat trendek

Az otthonunk bármely helyiségében, így a konyhában is a legmeghatározóbb felületek jelentős része burkolva van. A megfelelő padlólap és fali burkolat kiválasztása nem egyszerű feladat, és mindenképp érdemes alaposan átgondolni, hiszen hosszú időre választunk. A piaci kínálatban meghatározó szerep jut a trendeknek, de otthonunk kialakításakor fontos, hogy előre gondolkozzunk.

Fahatású burkolatok 

A hagyományos parkettáknak és a lamináltpadlóknak, hajópadlóknak is megvannak a maguk korlátai és hátrányai. A legkeményebb fa alapanyagból készült parketta sem olyan ellenálló a fizikai hatásokkal szemben, mint egy porcelánból vagy agyagból készült burkolat. Ráadásul a melegburkolatok a nedvességet és a vegyi anyagokat sem tűrik olyan jól, mint a hidegburkolatok.
Ezért a konyhába is jellemzően hidegburkolatot tesznek a padlóra, a falra pedig csempét a megfelelő magasságig. Ma már azonban meg van a lehetőség arra, hogy a konyhában is fahatású padló legyen. A legmodernebb gyártási technológiával készített burkolatoknál már szinte meg se lehet mondani, hogy nem a valódi fa erezetet látja a felszínén. Ráadásul ezek a burkolatok úgy lettek kialakítva, hogy keskeny fugával is lehessen burkolni őket a még természetesebb hatás érdekében.

TIPP: A fahatású járólapokat már a falakon is használhatja! A végeredmény jó értelemben véve lesz szemkápráztató!

sant agostino pictart

Textilhatású burkolat

Hódítanak a textil hatású burkolatok. Ezek gyakorlatilag a már egyszer jól megtervezett minták és textúrák újragondolását és implementálását jelentik egy új formában. Vannak köztük egyszínű, és mintás változatok is. A legtöbb a tweed zakók anyagaira jellemző színekkel és mintákkal készül, amik jellemzően az enteriőrökben is gyakorta használatos földszíneket és azok kiegészítő árnyalatit jelentik.

TIPP: A textilhatású burkolatok mellett minimalizálja konyhájának berendezését. Ezeknek a csempéknek és járólapoknak a textúrája és mintája önmagában is mozgalmasságot kölcsönöz a konyhának.

Térhatású csempék

Ezek azok a burkolatok, amiket csak falra szoktak felrakni. Senki nem szeretne otthonában kis háromszögeken, vagy kemény hullámokon járkálni. A térhatású lapokat jellemzően dekorációs célra használják egy kisebb falfelületen, vagy egy sávban.

TIPP: Válasszon a teljes falfelületre egy fényes csempét, amit megtör egy sávnyi matt térhatású lappal ugyanabból a színből. Az eredmény magáért beszél.

Olivazöld burkolat

A zöld a természet, az élet és az újjászületés színe. Kiegyensúlyozottá, nyugodtabbá, életigenlővé teszi az embert. A olívazöld az egyik leghatásosabb nyugtató árnyalat, a legszélsőségesebb hangulatváltozások szabályozásában is kiváló. Konyhai csempeként is közkedvelt színné vált az elmúlt időszakban.

TIPP: Kiegészítőknek válasszon mellé fekete, fehér és lime zöld színeket, amiket kombináljon natúr fával.

Szürke csempézett falak

Cementhatású, mázas, kőhatású, antikolt fahatású és márvány burkolat is lehet szürke, és mindegyik mutathat pompásan a falon. A konyhában fontos a tisztaság, ezért ezek közül elsősorban a sima felületű lapok ajánlottak oda. Ráadásul bizonyos anyagok, mint a márvány rendkívül érzékenyek a vegyi anyagokra. Ezek helyett már elérhetőek a porcelán vagy fehér agyag alapanyagból készült például márvány hatású burkolatok, amik úgy néznek ki mint valódi társaik, de sokkal ellenállóbbak.

TIPP: A konyhába válasszon sima felületű, könnyen tisztatható, enyhén mintázott szürke burkolatot.

cifre cement

Antik csempék

Az eredeti antik csempék jellegzetességét a kézműves gyártási folyamatok adták. Ez azt jelenti, hogy a gépi gyártásra jellemző precizitást mellőzték ezek a lapok mind a minták, mind pedig a színek terén. A mai modern gyártási technológiákkal készített antik burkolatoknál is ezekre a hektikus vonalvezetésű, jellemzően összetett organikus, florális mintákra számíthat.

Klasszikus márvány burkolat

A márvány örökérvényű. A márvány mindig közkedvelt nyersanyag volt. Többek közt használták már az ókori Görögországban, divatos volt az 1920-as években az Art Deco lakberendezésében, és manapság is. A márvány burkolatok egyszerűen sosem mennek ki a divatból, mert felülmúlhatatlan a szépsége, melegsége és a karaktere.
Gyakran felmerülő kérdés, hogy érdemes-e a márványt a konyhában használni. A válasz igen, a megfelelő odafigyelés mellett.
A konyhában ráadásul nem csak a falakat és a padlót lehet márvánnyal borítani, de a munkapultot is.

TIPP: A megfelelő felületkezeléssel és polírozással a márvány igen tartós, és mindig szemkápráztató!

Lime zöld és fehér

Használjon nagy felületen hófehér csempét, és kis felületen lime zöldet, egészítse ki fenyő színű bútorlapokkal, és érjen el vele Zen inspirálta nyugalmat sugárzó harmóniát otthonában.

TIPP: Használjon lenvászon szöveteket a méginkább természetközeli hatáshoz, és sárga fényű lámpákat az otthonos melegséghez.

cifre intensity

Fehér és piszkosfehér csempe rézzel

A fehér ötven árnyalata a konyhában. Tiszta fehér, hófehér, ragyogó fehér, piszkosfehér, törtfehér, alabástromfehér, álomfehér, angyalfehér, bárányfehér, bécsi fehér, elefántcsont és így tovább. Párosítson hideg fehér falakat meleg fehér bútorokkal, és használjon hozzá réz színű antik és vintage konyhai berendezéseket, csaptelepet, edényeket. A végeredmény nosztalgikus és klasszikus.

TIPP: Figyeljen oda a finoman megmunkált részletekre! Alkalmazzon a békebeli stílust idéző kiegészítőket.

Mintás csempék

Legyen a minta klasszikus, retro, Marakesh, organikus vagy geometrikus, most biztos nem nyúl mellé vele!
Az egészen tarka mintáktól, a szofisztikált monokróm változatokig terjednek a manapság közkedvelt darabok.

TIPP: Konyhájában az egyszínű csempéhez használjon dekorációnak néhány jól elhelyezett színes mintás lapot. Ezzel megszakíthatja azoknak az egysíkúságát és egyedi hangulatot varázsolhat otthonába.

Eredeti csempe az eredeti stílusért

Újra divatosak a nagyszüleink lakásaiban használt cement lapokat idéző mintás csempék és padlólapok. Ezek a geometriai remekművek egyértelműen meghatározzák az enteriőrt, így érdemes semleges színű, a burkolattal harmonizáló bútorokat választani mellé. Ennek a divatnak köszönhetően régi házak felújítása során gyakran nem is szedik fel a korábbi padlólapokat, csak renoválják azokat.

TIPP: Az igazán bevállalósaknak ajánljuk a térhatású optikai csalódást okozó padlólapokat.

Fehér csempe fehér berendezéssel

A világos színek alkalmazása a padlón, a falakon és a berendezések terén légiességet kölcsönöz az enteriőrnek. Egy fehér konyha tisztaságot és eleganciát sugall.
Ahhoz hogy a túlzottan steril hatást elkerülje, alkalmazzon természetes anyagokat kiegészítésként. Legyenek a berendezéseknek natúr fa, parafa és kő elemei, a vízszintes felületekre pedig helyezzen zöld növényeket.

TIPP: A modern hatást a természetes anyagok mellett megjelenő króm elemek is segítik!

cifre pure

Fényes fehér csempe

A fényes fehér burkolatok mindig divatosak a konyhában valamilyen formában. Tiszta szépségük mellett praktikusak is, mert sima felületüknek köszönhetően könnyen tisztán tarthatók.
Ráadásul jól kombinálható natúr, és tarka színekkel is.

TIPP: Az elmúlt évek egyik legkedveltebb anyaga a designerek körében a parafa lett. Nem hiába. Ma már készítenek parafából bútorokat, padlót, fali burkolatot és egyéb berendezési tárgyakat. Sőt! Még ruhákat is!

Metró csempe

A metró csempe reneszánszát éli. Eredetileg az 1904-ben épülő első NewYork-i metróba tervezték ezeket a csempéket jó fényvisszaverő tulajdonságuk miatt, és mert alkalmasak a haladási irányok kijelölésére. Mára azonban az európai lakberendezésben is elterjedtek, mint a konyhai pultok mögötti falak burkolata. A metró csempék monokróm felületek és kontrasztos minták kialakítására is kiválóan alkalmasak a konyhában.

TIPP: A metró csempékről írt hosszabb bejegyzésünket ITT olvashatja el.

Ipari / Industrial stílusú csempe

Az industrial lakberendezésben uralkodó szürkés, beton és natúr tégla színeket vigye fel a falra csempe formájában, vagy fektesse le padlólapként. A cement hatású burkoló lapok mellett nagyszerű, kontrasztos dekoráció lehet egy letisztult, egyszínű csempe. Alkalmazza az egybefüggő terek elválasztására a különböző csempéket.

TIPP: A nagy belmagasságukról ismert loft lakások közkedvelt lakberendezési stílusa az industrial. A nagy egybefüggő falaikon jól mutatnak az óriási cementlapok. Alkalmazzon hozzájuk króm és réz kiegészítőket dekorációként.

Ezüst és fehér burkolat

A fényes és csillogó szürke és matt fehér csempékhez szálcsiszolt króm kiegészítőket, konyhai berendezéseket és klasszikus modern bútorokat ajánlunk. A túlzott monokróm hatás ellensúlyozásaként használjon fa elemeket és szobanövényeket.

TIPP: A SMEG retro konyhai gépei közt minden típus elérhető króm változatban is! Retro stílus, modern design, prémium minőség. A gépekért kattintson!

Spanyol csempe

A ház helyiségeinek díszítésére több lehetőség is van. A falakat például festéssel és tapéták használatával is feldobhatja. A fürdőszoba és a konyha esetében azonban a csempe használata a megszokott. A főként dekorációs célokat szolgáló spanyol csempékkel valódi mediterrán hangulat kölcsönözhető bármelyik helyiségnek.

TIPP: A spanyol csempék óriási szín- és mintaválasztékban érhetőek el. Ha unalmasnak tartja a konyhája falait, akkor a Spanyol csempéket már egészen kis felületen alkalmazva is könnyen változtathat az összképen.

Extra nagy burkoló lapok

Számos gyártó kezdett nagyméretű lapok gyártásába az elmúlt években. Ezzel azt elérve, hogy nagyon nagy felületeket is egyre könnyebb homogén felületté alakítani a burkolataikkal. Ráadásul arra is odafigyelnek, hogy a lapok ne legyenek túl vastagok, és így könnyedén akár a falra is felrakhatóvá válnak.

TIPP: Az extra nagy felületű lapok az olyan természetes hatású burkolatoknál mutatnak a legjobban, mint a márvány vagy a cement.

marazzi grande

A megfelelő konyhai burkolat kiválasztása

A legfontosabb, hogy úgy válassza ki konyhája burkolatát, hogy az harmonizáljon a bútorokkal, a lapok mérete a belsőteret ne szűkítse, és mindig jó szívvel nézzen konyhájára.
Amit általánosságban ajánlani lehet, hogy a tűzhely köré érdemes könnyen tisztítható, sima felületű burkolatot választani, de a továbbiaknak csak a fantázia szabhat határt!
Böngésszen burkolataink között!

Burkolási segédanyag

A burkolatok tartósságában köztudott, hogy nagy szerepe van a segédanyagoknak, mint például a ragasztó és a fuga. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fuga például dekorációs elemként is szolgálhat. Ugyanis, nem csak a szín kiválasztásával játszhat, hanem válogathat a különleges, csillámporokat tartalmazó design fugák közül is!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Amennyiben termékeink felkeltették érdeklődését, vegye fel a kapcsolatot burkolatos szakosztályunk munkatársaival telefonon, vagy írjon e-mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre!
Látogasson el bemutatótermeinkbe Érden vagy a XI. kerületben.