Alábbi cikkünkben segítünk megismerni a kültéri burkolás legfontosabb szempontjait. Eligazítást nyújtunk, hogy milyen burkolatot és hozzá milyen segédanyagot érdemes választani erkélyre, teraszra vagy a télikertbe, és mikor érdemes azokat lefektetni.

Kültéri burkolatokkal szemben támasztott elvárások

A otthonunkhoz tartozó legfontosabb területek, ahol a mindennapi életünk egy részét töltjük; a terasz, nyári konyha, téli kert, erkély. Ezeknek a házrészeknek a külsejét, pont olyan gonddal kell kezelni, mint a belső területeket. Itt többnyire a bentitől eltérő burkolatokat kell választani, hisz a betöltendő szerepük, funkciójuk és fizikai környezetük is teljesen más. A külső megjelenés mellett itt talán a legelső szempont a műszaki tartalom. Ezeket a lapokat ugyanis olyan extrém környezeti hatások is érhetik nap mint nap, amelyek erős hatással lehetnek a külsejükre és tartósságukra. Ilyen az UV sugárzás, rendszeres esőzés, és a fagyos időjárás.

Kültéri burkolat választási szempontok

A mediterrán országokkal ellentétben, ahol egész évben használják a teraszokat és erkélyeket, hazánkban ezeket a területeket általában csak az év felében használjuk ki. Ez a Magyarországon uralkodó szélsőséges időjárási viszonyokból adódik.
Ebből kifolyólag hazánkban a kültéri burkolat megválasztásakor, az elsődleges szempontnak annak fizikai tűrőképessége és használati tulajdonsága kell hogy legyen, és nem pedig a megjelenése. Hiszen mit ér egy szép terasz burkolat, ha az esőben csúszik, és télen szétfagy a mínuszokban?!

kulteri burkolat

Fagyállóság

A fagyállóság igen fontos tulajdonság, amit figyelembe kell venni vásárláskor, még akkor is, ha nálunk nem olyan kemények a telek, hisz szigetelés nélkül a burkolat néhány tél alatt menthetetlenül tönkre megy. Minél kisebb méretű a választott csempe, annál tartósabb lesz, hisz a szélesebb és több fugahézagnak köszönhetően az alulról jövő nedvesség könnyebben távozhat. A teraszt célszerű úgy kialakítani, hogy a kert felé enyhén leejtsen, így a víz nem tud a teraszon megállni és megfagyni, így ezzel megóvható a fagykároktól. Ha nagyobb méretű gresporcelánt szeretne használni, mindenképpen figyeljen oda a megfelelő szigetelésre. A túl keskeny fugaréseknél a földpára nem tud kellőképpen távozni, így célszerű a fuga szélességét megnövelni.

Vízfelvétel - ISO 10545-3

Egy hidegburkolat fagyállóságát annak abszorpciós (vízfelvevő) képessége határozza meg. A fagyálló lapok vízfelvétele igen alacsony, <0,5 tömegszázalék. Fontos, hogy egy fagyálló burkolat csak akkor lesz valóban ellenálló a mínuszokkal szemben, ha ahhoz segédanyagokból is fagyállót alkalmaznak.

Csúszásmentesség

Kültérre mindig válasszon csúszásmentes padló burkolatot, amivel megelőzheti a baleseteket, hisz a teraszok elég sűrűn vizesek és síkosak. A csúszásmentes csempében mélyebb vájatok vannak, amik elvezetik a vizet, és a felületen kidomborodó vonalakon nem áll meg a víz, ezáltal nem is csúszik.
A csempéket különböző fokozatokkal jelölik attól függően, hogy milyen környezetben használatosak. Az R+szám jelöléssel, a cipővel járva való csúszást megakadályozó felületet jelölik, például éttermi konyhákban, fürdőszobákban, vagy iskolában. Az A,B,C betű jelölésekkel a vizes kövön mezítlábas csúszást megakadályozó felületet jelölik, mint például uszodai öltöző, medence szél, vizes lépcsősor. Ezeknél az erős mélyedéses csempéknél a kosz és a sár beül a mélyesdésben, így tisztítása sokkal több munkát vesz igénybe, de a kisebb csempéknél is nehezebb a tisztán tartás a sűrű fugaháló miatt. Persze elgondolkodunk, ha ilyen macerás a takarítása, akkor érdemes-e a csúszásmentes padló burkolatot alkalmazni. Ha nem olyat választunk, amelynek az erezete nagyon mélyen van akkor a kosz és a sár, és egyéb makacs piszok is nehezebben kerül bele, így célszerűbb olyan csempét választani melynek a mélyesdése kellő mértékű, hogy védjen a balesetektől, de még egyszerűen takarítható. Próbáljuk meg a kiválasztott csempét végigsimítani, és ha érezzük, a mélyedéseket, de a felszín mégis sima akkor az a tökéletes csempe számunkra.
Érdemes még odafigyelni a fuga méretére is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a kisebb fuga kevésbé tartós.

UV állóság

Amikor megálmodja otthonának színeit, akkor biztos hogy Ön is hosszú évekre tervez. Ezért fontos, hogy a napsütötte helyekre UV álló anyagokat válasszon. Legyen szó járólapról, függönyről, vagy festékről, ha az nem megfelelő minőségű, akkor az UV fény könnyen roncsolja az anyagát, és kiszívja a színét.

Kopásállóság

Míg az otthonában puha talpú papucsban, vagy zokniban, néha mezítláb van az ember, addig kint gyakran koszos, kemény talpú cipőben, amibe néhány kavics is ragadhatott. Így fontos szempont, hogy a kültéri járólapoknak jobb kopásállósági tulajdonságokkal is kell rendelkeznie, mint beltéri társaiknak. A különböző burkolatok kopásállóságáról találhat információt azok csomagolásán, vagy kérheti a burkolatértékesítők segítségét is.
TIPP: Jó támpont, hogy a fagyálló kivitelű kültéri járólapok általában jó kopásállósággal is rendelkeznek.

PEI érték

A PEI értéket mázas kerámia lapok jellemzésére használják, egy római számokkal I-V-ig tartó skálán. A PEI I-es kategóriájú lapokat az enyhén igénybevett helyekre ajánlják, ahol mezítláb járnak, a PEI V jelölésű lapok pedig nagy forgalmú, az átlagnál erősebben igénybe vett helyiségek burkolására alkalmas.
Kültérre, ahol koszos cipővel járnak az emberek, minimum PEI IV jelölésű lapokat ajánlott használni.

kulteri burkolas terasz

Dilatációs rés

Hogy mi az a dilatáció? Egy test térfogatának megváltozása hőmérséklet hatására.
Ha egyáltalán nem alakítanak ki, vagy nem megfelelő méretű dilatációs hézagot alakítanak ki, akkor a melegben a hőtágulás hatására a burkolat befeszülhet, felpúposodhat a túl szűk helyen. A burkolat károsodásának elkerülése érdekében be kell tartani az alapvető dilatációs előírásokat, javaslatokat. Teraszok esetében ezekre a hézagokra elsősorban az élek és sarkok mentén kell figyelni.

Kültéri burkolat segédanyagok

Bizonyos burkolási segédanyagokból a végeredmény tartósságának érdekében nem szabad ugyanazt használni kint, mint bent.

Szigetelés

A legtöbb esetben a teraszok szigetelése is nagyon fontos, ami a burkolat „felfagyását”, leázását hivatott megakadályozni. A rossz szigetelés, vagy a szigetelés teljes hiánya ráadásul nem csak a burkolatnak árthat, hanem az ingatlan is beázhat tőle.

Flexibilis ragasztó

A szélsőséges időjárási viszonyok nagy hőingadozással járhatnak, ami köztudottan hőtágulással és zsugorodással jár. Emiatt fontos, hogy a kültéri burkolatok rögíztéséhez flexibilis ragasztót alkalmazzanak.
Rugalmas, ebből adódóan jól tűri a deformálódást és erős tapadást és szakítószilárdságot biztosít.

Flexibilis fugázó

A ragasztóhoz hasonlóan a kellőképpen rugalmas, azaz flexibilis fugázó használata nagyon fontos. Ezek általában a magas műgyanta tartalmú termékek, amik megfelelő kötőszilárdsággal rendelkeznek.

kulteri burkolat

A terasz burkolás szezonja

A kültéri hidegburkolás egyik sarkallatos pontja, a megfelelő időjárás. A nem kellőképpen száraz aljzat, és a túl hideg (+5°C) alatti hőmérséklet ugyanis nagyban befolyásolja a kötési időt és a kész burkolás tartósságát. Ezért a legideálisabb, ha a teraszt, kültéri járdát, balkont késő tavasszal, nyáron burkolják, amikor száraz az idő, és éjszaka is folyamatosan +5°C felett van a hőmérséklet.

Kérje munkatársaink segítségét!

Javasoljuk, hogy csak szaküzletben vásároljon, hozzáértő tapasztalt értékesítőktől és válassza elismert, bevizsgált gyártó termékét.
Amennyiben kérdése merülne fel termékeinkkel kapcsolatban, írjon a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, és szakértő munkatársaink segítenek!