Magyarországra az elmúlt években kezd bekígyózni a régi új trend, a metró csempe. Ennek az egyszerűnek tűnő fali burkolatnak nem csak esztétikai vagy műszaki jelentősége, de történelmi hagyományai is vannak. Alábbi cikkünkben ennek alkalmazásához adunk tippeket.

Metró csempe kisokos

Magyarországra az elmúlt években kezd bekígyózni a régi új trend, a metró csempe. Ennek az egyszerűnek tűnő fali burkolatnak nem csak esztétikai vagy műszaki jelentősége, de történelmi hagyományai is vannak.

Mi az a metró csempe

Az eredeti metró csempe, más néven amerikai csempe 1:2 arányú és két méretben létezik: 10x20cm vagy 7,5x15cm méretben. Azonban vannak már ezekre hajazó más méretű, nem klasszikus csempék is a piacon.
Az legelső ilyen téglalapokat George C. Heins és Christopher Grant La Frage tervezők alkották meg New York első metrója számára még 1904-ben. Tervezéskor az egyik elsődleges funkcionális szempont az volt, hogy az aluljárókban jellemző kevés, mesterséges fényt jól visszaverje a világos falak fényes felülete. Az egyszínű lapokkal burkolt falakon nem csak díszként szolgált az egy-egy beszúrt színes lap, hanem a tájékozódást is segítették.

A hosszúkás metró csempe trendje

De mi is az a metró csempe?! A legfőbb jellemzői a téglalap alak, az egyszínű fényes felület, és a széleken ferdén lecsapott élek. Ennek a csempe stílusnak jól áll, ha nem a teljes fal felületet fedi le. A tervezők az enteriőrökben többnyire díszítő szerepet szánnak neki.

A metró csempe felülete

A csempe négy oldalának széle fózolt, azaz bizonyos mértékben lecsapott. Ennek a lecsapásnak a mértéke függ a lapok méretétől, és gyártónként is változó lehet.
A lapok felülete lehet matt és fényes egyaránt, habár a klasszikus jellemzően a fényest jelenti. A legegyszerűbb, hófehér változatot szinte valamennyi gyártónál megtalálhatja. Általában a legegyszerűbb hófehér is több változatban jelenik meg: a fényes, matt, vagy a fózolt, illetve fózolatlan változatokra is számos példát találhat.
Jó szem előtt tartani, hogy ha a metrócsempéket kombinálni szeretné egymással, akkor a fózolt kialakítás, illetve a változatos szélek miatt célszerű egy gyártó termékeit kombinálni, ugyanis lehet, hogy egyiknek a széle nem passzol a másikkal, vagy eltérnek a méreteik…

cifre opal metro

A metrócsempe mellé ajánljuk

A megmaradt festett falrészt díszíthetjük különböző minimalista képekkel, vagy polcokkal. Ez a fajta burkolat kifejezetten a szoba jellegét hangsúlyozza, bár a kötésben rakott metró csempe inkább régies, ipari hangulatot sugall.
A retro, a kötésben való burkolási technika a 80-as években volt nagy divat, amikor még nem létezett fugakereszt. Az ilyen egymással ellentétben álló stílusok alkalmazása különös külsőt kölcsönöz a szobáknak, ezzel megteremtve az egyedi hangulatot. A hófehér fugával hangsúlyozott, csúsztatottan rakott metró csempe nevének és külsejének hangulata, először a londoni földalatti állomásainak falán jelent meg.
A fényes felületű csempéket erős színű csíkok és szegélyek dekorálják, amik igen praktikusak voltak egy szabályos alagútnál. Ez a fajta díszítő elem itthon is megtalálható a Margit híd lábánál a HÉV állomásnál, ahol hófehér és sötét zöld metró csempe díszíti a falat.
Első ránézésre, elgondolkozunk azon, hogy került be ez a fajta csempe a magánéletünkbe, de a mai csempe gyártó cégek sok féle színének, és kifinomult mintázatainak köszönhetően ez a stílus bármelyik lakásban megállja a helyét.

A metró csempe és a fuga

A fuga a burkolat egyik legfontosabb kiegészítője, ami meghatározza a térben betöltött szerepét és összhatását.
Általánosságban elmondható, hogy a metró csempéhez a lapok mérethelyességétől függően jellemzően 2-3mm-es fugát szoktak használni.
Az azonban, hogy a lapok milyen elrendezésben vannak lerakva, vagy hogy a fugának milyen a színe, már nem ennyire egyszerű kérdés. Ez a két tényező ugyanis nagyban befolyásolja a végeredmény összhatását.
A mi szempontunkból a fuga színe alapvetően lehet a burkolat színével azonos vagy nagyon eltérő. A lapok színéhez hasonló fugával visszafogott, homogén felületet lehet kialakítani. Ha a burkolat alapszínétől nagyon eltérő fugát választ az ember, akkor azzal kihangsúlyozza azok négyzetességét, a rakási mód jellegzetességét, és egyedi karakterisztikát ad az enteriőrnek. Jellemzően a burkolt felület melletti festett falszínnel azonos fugát szokás választani.

Na de mi legyen a padlón?

Abban az esetben ha a fal világos, akkor a padlóra általában sötét járólapot ajánlunk, vagy ha a fal sötét, akkor világos járólapot. A metró csempével a természetes hatású, nyersanyagokat idéző, texturált járólapok mutatnak a legszebben. Kombinálja bátran a színeket, a textúrákat és a méreteket!

Cementlap

Az falak karakterességét, és fényes felületét ellensúlyozandó gyakran használnak mintás cementlapokat a földön. Ezek nagyszerű kiegészítői az egyszínű, vagy monokróm fali burkolatoknak.

Fahatású járólap

A fényes felületű kisméretű fali burkolólapok mellett gyakran használnak fahatású járólapokat. A természetes fa erezete csodásan mutat a magasfényű vagy éppen matt metró csempékkel.

Cementhatású járólap

A modern metró csempés fürdőkben nagyméretű, matt felszínű betonhatású lapokat is használhat, vagy teljesen egyszínű padlókat. Más alapanyag, más hangulat.

cifre opal metro csempe

Nagyvárosi stílus és a dekoráció

Szemkápráztató, klasszikusan berendezett és dekorált metrócsempés lakásokat látni a külföldi magazinok lapjain, ott ugyanis jóval nagyobb a hagyománya, és kultúrája, mint Magyarországon. Az ilyen fotókon is jól látni, hogy a klasszikus stílusú fürdőszobákban a metrócsempéket szép, domború elemekkel zárják le. szerencsére ilyeneket már nálunk is lehet kapni. A fózolt elemekhez azonban kaphatóak olyan sarokelemek is, amik a saroktól indulnak, így nem látszik a lecsapott él, amikor tégla mintában burkoltattuk fel a metrócsempét. Ezekkel leginkább a pozitív sarkokat érdemes burkolni – mint például egy oszlop, vagy egy beépített WC tartálya.
A dekor lapokat illetően is nagyon változatosak a lehetőségek: hiszen számos típus elérhető a piacon. Választhatunk szépen megmunkált, klasszikus darabokat, de akár különleges és modern arany vagy ezüst színű megoldásokat, ahogyan a patchwork minta is nagyon népszerű, vagy az anyagukban mintás, cizellált díszítő elemek.

Metró csempe rakási módok

Bizonyos esetekben a minta meghatározza, hogy milyen módon lehet lerakni a lapokat. Az egyszínű daraboknál azonban szabadon játszat azok elrendezésével, vagy választhat, egyet a jól bevált elrendezésekből.
Metrócsempével könnyedén játszhat a terek optikai alakítása, átformálása során is. Például beugrókat, vagy kiemelt falrészeket akár színes metrócsempével is fedhet, melyet kombinálhat a hagyományos fehér változatokkal, ezzel előtérbe hozva, vagy épp háttérbe szorítva azokat.

Az alábbi képen láthat néhány bevált elrendezést.

metro csempe felrakasi modok

Hazai vonatkozás

Budapesten a Szentendrei HÉV Margit híd lábánál található megállójához vezető aluljáró, vagy a kisföldalatti állomásai is igazi klasszikus példái a metrócsempe eredeti funkciójára és alkalmazására. A kontrasztos zöld-fehér és barna-fehér falak feltűnőek, és mindenkinek megragadnak az emlékezetében.

Könnyen tisztítható

Fényes felületüknek köszönhetően visszaverik a fényt, és ezáltal a szűk terekbe is alkalmasak, mert nem szűkítik azokat optikailag. A burkolt falak pedig könnyen tisztíthatóvá válnak.

Kérje munkatársaink segítségét!

Üzleteinkben számos gyártó termékei közt, a szivárvány minden színében találhat metrócsempét, és hozzá illő padlólapot.
Hozzáértő munkatársaink segítenek kiválasztani az Ön elképzeléseinek leginkább megfelelő terméket, és elrendezést, amihez igény esetén látványtervet is készítenek!
Lépjen kapcsolatba velünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!