Felújításkor igen gyakori megoldás, hogy a régi csempét vagy padlólapot nem szedik fel, hanem arra rakják az újat. Ennek a megoldásnak vannak kockázatai, amit csak egy jó hidegburkoló szakember tud pontosan felmérni. Alábbi cikkünk azoknak ad tippeket, akik ezt a megoldást választják.

Régi járólapra és csempére való burkolás

Ha a régi burkolatra szeretnénk újat ragasztani, akkor az első lépésnek mindenképp a meglévő burkolat állapotának felmérésére kell hogy legyen. Ha a lapok szemmel láthatóan repedtek, töröttek vagy néhol már le van esve egy-egy darabka, vagy netán egy egész csempe, semmiképpen ne fektessünk rá egy újabb réteget. Amennyiben szemmel nem láthatóak hibák, abban az esetben is érdemes a burkolási munkálatokat végző szakemberrel átnézetni a teljes felületet. A nem látható hibák is eredményezhetik az új lapok korai felválását és idő előtti tönkremenetelét.

Megnövekedő aljzatszint

Második lépésként figyelembe kell venni, hogy a két réteg padlólappal már zavaróan megemelkedhet az aljzatszint. Abban az esetben ha a régi padlóburkolatra tesznek új réteget, a dupla magassága miatt lehet, hogy le kell vágni az ajtók aljából, vagy a bútorok és egyéb berendezések nem fognak beférni a régi helyükre.
Továbbá zavaró szintkülönbségek alakulhatnak ki a helyiségek közt.
Amennyiben a szakember nem javasolja, hogy a korábbi elhasználódott vagy hibás csempére burkoljanak, akkor érdemes rá hallgatni, mert a végeredmény nem lesz tartós. Márpedig a hidegburkolatok évtizedekre szólnak.
Ön sem örülne, ha néhány év múlva a teljes felújítási procedúrát az összes költséggel meg kéne ismételnie.
Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, hogy nem jár kockázatokkal a ráburkolás, abban az esetben mindenképp a régi burkolat elfedése a legésszerűbb megoldás. A mai korszerű ragasztóanyagok mellett mindenképp ez a legegyszerűbb, és legkevésbé időigényes megoldás.

Mikor kell a régi burkolatot felszedni

Mikor érdemes a felszedés mellett dönteni? Ha aljzatszint túlzottan megemelkedik és szintkülönbség zavaróvá válik, vagy csak simán túl magas a két réteg együtt. Ez adódhat az új padlólap vastagságából is.
Ebben az esetben azonban érdemes utánajárni, hogy akár más gyártónak nincs-e azonos színű és hatású burkolata, ami számottevően vékonyabb. Ugyanis egyre több márka foglalkozik már kifejezetten vékony hidegburkolatokkal, amik különleges felületi kialakításuknak köszönhetően már ugyanolyan időtállóak és kikezdhetetlenek, mint vaskosabb társaik.

A felszedés

A régi lapok felszedéséhez egy véső és kalapács szükséges. A munka gyorsabb és hatékonyabb elvégzésének érdekében lehet vésőgépet is használni.
Többnyire csak az első burkolólap kivésése okoz komolyabb problémát, a többit már a lapok alá befeszített falvésővel könnyen el lehet távolítani.

Nem várt következmények a bontás során?

A felbontás is járhat nem várt következményekkel. Előfordulhat, hogy a burkolat az aljzatbetonnal együtt jön fel. Ilyen esetben vagy aljzatkiegyenlítésre, vagy új aljzatbetonozásra van szükség.

csempre burkolas

Burkolás

A burkolási munkálatok a szükséges anyagmennyiség kiszámításánál kezdődnek. A kiválasztott termékeket jóval a fektetés előtt érdemes beszerezni, hogy senkit ne érhessen meglepetés.
Amennyiben lakott épületben készül majd az új fal vagy padló, abban az esetben érdemes előre átgondolni, hogy a berendezéseket hova helyezzék el átmenetileg, illetve mi az, amire a munkálatok alatt is szükség lehet.
Mikor minden alapanyag megvan, szabad a terület, és pontosan meg van tervezve a burkolatok kiosztása, akkor kezdhet a feladatához a mesterember.

Az anyagigény kiszámítása - padló

Először ki kell számítani a burkolandó helyiség alapterületét, és ha lábazatot is terveznek készíteni, akkor azt is hozzá kell adni. A burkolatokat bontatlan dobozokban árulják, így fontos tisztában lennünk azzal, hogy a választott terméket mekkora egységekben értékesítik. A kiszámolt alapterületre azonban minden esetben minimum 10%-ot rá kell számolni. A rakási mód figyelembe vételével ez elérheti a 15%-ot is. Ez egyfelől azért szükséges, mert ha a lábazathoz a sarkokba és a falakhoz vágni kell a lapokat, akkor mindig keletkezik hulladék. Másfelől javasolt néhány darabot eltenni tartalékba a választott csempéből vagy padlólapból, mert ha az évek során egy-egy darab megreped, akkor biztos lesz cserére lehetőség.
A legkönnyebb módja a tervezésnek, ha egy négyzetrácsos papíron lerajzolja az elképzeléseit!

Az anyagigény kiszámítása – falak

A falakat csak nagyon ritkán burkolják le teljes felületen. A plafonig érő csempe szűkíti a teret, nyomasztó hatású. Így elsőként azt kell meghatározni, hogy milyen magasságig tartson a csempézett felület. Többnyire legalább az ajtó tetejéig szokták felvinni úgy, hogy a felső vagy az alsó sorból se kelljen vágni. Ez például 30cm magas lapok esetében 260cm-es belmagasságnál nyolc sor csempét jelent egymás felett, ami 240cm magasságra ér fel.
Így az anyagmennyiség kiszámításához a falak hosszát kell a csempe magasságával megszorozni, és a nyílászárók felületét kivonni belőle. Ebben az esetben is minimum 10% ráhagyás szükséges.
Jó tudni, hogy a konyhákban és fürdőszobákban használatos dekor lapokat többnyire darabonként értékesítik
Padlófűtés esetén

Padlófűtés esetén általában égetett kerámia burkolatotokat érdemes használni, mert jól vezetik a hőt, így a szoba gyorsan felmelegszik.
Amennyiben nem szedi fel az előző burkolatot, akkor számolnia kell azzal a negatív tulajdonsággal, hogy a padló lassabban melegszik át, és így a szobának is lassabban adja át a hőt. Fordított esetben azonban ez egy pozitív tulajdonság, ugyanis a járólap dupla rétege lassabban is hűl le.
Ha a régi burkolat felszedése mellett dönt, nagy figyelmet kell fordítson arra, hogy ne sérüljenek a fűtési csövek. Javításuk rendkívül költséges és időigényes.

meglevo csempre burkolas

Ragasztás tapadóhíddal

Ha a régi burkolatra helyezi az újat, akkor a tapadóhíd lesz az a kulcsfontosságú segédanyag, ami később meghatározza az eredmény minőségét.
A tapadóhíd egy folyékony halmazállapotú segédanyag, ami kültéren és beltéren egyaránt használható, és azt a célt szolgálja, hogy megnövelje a kezelt felület tapadási tulajdonságait, hogy az új burkolat könnyen megragadjon rajta.
Tapadóhíd és megfelelő ragasztó használata mellett a régi csempét nem kell leverni, arra ugyanis az új burkolat könnyedén felhordható lesz.

Alapozás

A tapadóhíd felhordása előtt fontos az alapozás! Sajnos gyakori tévhit a tapadóhíd kapcsán, hogy kiváltható vele az alapozó használata. Ez azonban tévedés!
A nagy nedvszívó képességű felületeken ugyanis elengedhetetlen, hogy legalább egy réteg univerzális mélyalapozót hordjanak fel, különben a tapadóhíd sem tudja majd megfelelően kifejteni hasznos tulajdonságait. Fontos 24 órát várni a mélyalapozó felhordása után, mielőtt a tapadóhidat alkalmazzák, mert a felületeknek teljesen száraz állapotban kell találkozniuk egymással.
Tovább a megfelelően tapadó felület érdekében fontos, a por-, szennyeződés és olajos foltoktól mentes, nem porózus felület kialakítása, a megfelelő tapadási tulajdonságok kialakításához.

Bekeverés és felhordás

Habár a tapadóhidak többsége bekevert állapotban kapható, azonban nagyon fontos, hogy közvetlenül az alkalmazás előtt is alaposan átkeverjék. Ezzel az esetleges leülepedéseket elkerülve, egy homogén keveréket létrehozva. Utána az így kapott híg anyagot fel lehet hordani hagyományosan ecsettel, hengerrel, de akár kefével is, sőt ha rendelkezésre áll hozzá megfelelő gép, akár azzal is fel lehet hordani.
Fontos az alapanyag egyenletes felvitele és elterítése, lehetőleg minél szárazabb időben. Tűző napsütésben, magas páratartalomban, vagy +5 - +25 °C hőmérsékleti intervallumon kívül a tapadóhíd nem fog megfelelően megkötni. A teljes száradási idő az elterítést követően legalább 24 óra.

Ragasztás

A következő lépés a ragasztás, amihez fontos kiválasztani a legmegbízhatóbb ragasztót. A C2TE, C2T és S1 jelölésű ragasztók tökéletesek erre a célra. Fontos, hogy a ragasztót bőséggel, egyenletesen eloszlatva vigyék fel a csempe felületére.
A csempe teljes száradási ideje a levegő páratartalmától függően 24-48 óra is lehet. Ez után kell alaposan lemosni a csempét, hogy szép tiszta legyen.

Fugázás

A ragasztóba fektetett lapok megkötése után már csak a fugázás van hátra. Ma már számtalan színben érhetőek el. Kiválasztásukkor figyelembe kell venni a burkolat színét, illetve hogy később könnyen tisztántartható legyen. Tipp: Ma már csodás csillámfugázók is elérhetőek.
Használati tulajdonságuk alapján fugákból megkülönböztetünk flexibilist, és nem flexibilist (normál). Flexibilis fugát használni flexibilis ragasztó alkalmazása esetén indokolt.

Tisztítás és karbantartás

A legtöbb segédanyaggyártó ajánl kiváló specifikus tisztítószereket is. Ezeknek vegyi összetétele kímélő hatású, és kifejezetten a különböző burkolat és segédanyagok tulajdonságainak figyelembevételével készülnek.

burkolat tervezes

Kérje szakértő munkatársaink segítségét!

Munkatársaink segítenek kiválasztani az Ön ízlésének megfelelő, legjobb ár-érték arányú burkolatokat, és a hozzá szükséges segédanyagokat. Kiszámolják a szükséges anyagmennyiséget, és 3D látványtervet is készítenek.

Fürdőszobai és konyhai termékek

Amennyiben fürdőszobáját és konyháját újítaná fel, munkatársaink a burkolatok mellett a szükséges szaniterek, zuhanykabinok, csaptelepek, mosogatók kiválasztásában is tudnak segíteni.
Lépjen kapcsolatba velük a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!

burkolat latvanyterv jenei szofia munkaja