Emigres Avenue

Gyönyörű strukturált, elegáns felszíne a szoba díszévé válik. Ezzel a modern fali csempével fényűzővé varázsolhatja otthonát.

Alábbi cikkünk elígazítást nyújt a mozaik csempék világában és alkalmazási területeiben.

A mozaik csempe eredete

A szabályos alakú, finoman megmunkált, apró színes köveket a középületek díszítésre használták az ókori Rómában. Akkoriban a mozaik kövek nagyon népszerűek voltak a különböző felületek díszítésére. A fürdő helyiségeket harci jelenetekkel vagy csendéletekkel díszítették. Ennek az apró kövekből álló burkolatnak a trendje az évezredeken átívelve még a mai napig tart.

A mozaik csempék elterjedése

Mára már lényegesen több szín és anyag terjedt el, amiből a kisméretű csempék készülnek. Az egyre felkapottabb anyagokat már az olasz design csempe gyártó cégek is elkezdték felhasználni a gyártási folyamatok során, ezek lehetnek akár üvegből, kerámiából, természetes kőből, vagy más agyagokból.
Régen ezeket a fajta burkolatokat munkaigényes gyártásuk és burkolásuk miatt a tehetősebb polgárok engedhették meg maguknak. Az idő múlásával azonban beindult a tömeggyártásuk is, aminek hatására a minőség csökkent, viszont az ár sokkal kedvezőbb lett. Így ma már szinte mindenki számára elérhetővé vált, hogy ezzel díszítse fürdőszobáját vagy konyháját. A mozaik tömeges felhasználását itthon először olyan közületi épületek belsejében kezdték meg, mint az iskolák, kórházak, orvosi rendelők, hivatali irodák, metró megállók, fürdők, sőt bizonyos esetekben díszesebb épületek külső burkolására is használták. Az általuk megtestesített stílus olyan népszerűvé vált, hogy az elmúlt ötven évben már szinte nem is épült uszoda vagy vizesblokk mozaik csempe nélkül.

mozaik csempe cifre cement

Mozaik csempék típusai

Manapság már rengeteg variáció közül választhat. Ha valaki mozaik csempét szeretne, biztosan talál kedvére valót, de hogy mik is azok, amikben különbözhetnek?!
A hagyományos négyzet alakú darabok mellett megjelentek háromszög, kör, és téglalap alakúak is, és ma már léteznek szabálytalan formájú mozaik csempék is. A méretük is igen változatos. Az egészen aprótól a nagyobb, már-már csempének mondható méret is megtalálható a kínálatban. A szivárvány összes színében elérhetőek ezek az apró lapok, sőt az idő előrehaladtával már előkerültek olyan színek és anyagok is, amiktől a csempe elegáns és exkluzív lesz. Ilyen az arany, az ezüst, a króm, a rozé arany vagy a holografikus illetve az irizáló.

Mozaik csempe választás

Képzelje el álmai fürdőszobáját! Képzeletében a teli falat befedő nagy csempéket próbálja meg kombinálni mozaikokkal és festett fallal, esetleg színes tapétával.
Megbonthatja a nagy felületek egysíkúságát, és kis felületen alkalmazva kombinálhatja őket más felületekkel általában jóval gazdaságosabb, és azok visszafogottsága meghagyja az apró kövek varázsát is. A színek harmonizálásával egyedivé és stílusossá teheti a tereket. Próbálja meg vegyíteni a matt, pasztell festék színeket egy kis csillogó mozaik csempével. De ha élénkebb színeket szeretne használni, ahhoz visszafogottabb, natúr csempét kell választani. A megfelelő választással és párosítással a hatás nem marad el, idilli kellemes környezetet teremtve.
Ne feledjük, hogy ezeket nem csak a fürdőszobában lehet felhasználni, hisz egy konyhában vagy egy lakószobában is jól mutatnak.
Csábító ötletnek tűnhet különböző gyártók termékeit összeválogatni, ilyenkor azonban eltérés lehet az árnyalatok, vastagság és forma tekintetében, így érdemes az eladók segítségét kérni.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy inkább egy kisebb felület vagy az egész helyiség beborítását javasoljuk-e mozaikcsempével? A mondás itt is érvényes, miszerint a kevesebb több. Egy szép, formailag érdekes falrész, beugró vagy kád, zuhanyzó kiemeléséhez remek választás lehet, de a fennmaradó nagyobb falfelületen érdemes egyszerű, letisztult, színben harmonizáló csempét használni. Magánházakban azok a legnépszerűbbek, amiken nem egyszínűek a kis darabok, hanem egy színárnyalaton vagy színcsaládon belül több, alig eltérő árnyalatú, csillogó, fémes, üveges hatású darabok kerülnek összeillesztésre. Ettől fog izgalmas, játékos hatást nyújtani a végeredmény. A természetes hatású, ásványokat kedvelők is megtalálhatják a kedvenceiket, mert számos gyártó termékei közt elérhető terméskő, márvány, csiszolt kagylóhéjból készített mozaik is.

mozaik csempe cifre baltimore

Mozaik típusok alapanyag szerint

A mozaik csempék és burkolólapok számos alapanyagból készülhetnek. A különböző anyagok felhasználásával készülő mozaikok alapvetően megjelenésükben térnek el egymástól, az üveg és kristály burkolatok felülete simább, fényesebb, csillogósabb, és ezek a típusok nagyobb színválasztékban is érhetőek el. A különböző technológiával kövekből készülő darabok pedig jellemzően matt vagy félmatt felületűek és natúr színűek.
Az alapanyagoknak azonban felhasználás szerint is van jelentősége. Sima, nedvesen csúszós felületük miatt az üvegmozaikokat nem teszik padlóra, míg bizonyos kőből készült, illetve kavicsmozaikok kifejezetten a padlón alkalmazandóak.

Üvegmozaik

Az üvegmozaik a legismertebb és talán legelterjedtebb típus. Ha egy fürdőszobában mozaikot lát, akkor az nagy eséllyel üvegből készült. Előnye, hogy rendkívül ellenálló, és a szivárvány összes színében, króm, csillámos és irizáló árnyalatokban is elérhető.
Egy hálóra vagy papírra egyszínű köveket, vagy több hasonló színű követ szoktak kasírozni. Ezzel segítve a burkolást végző szakemberek munkáját.

Kavicsmozaik és hagyományos kő mozaik

A kavics mozaik burkolatoknál a természetben is fellelhető folyami kavicsokat használnak fel mozaik felület kialakítására. Egyik különlegességét az adja, hogy rendkívül természetes hatás érhető el vele. A kész mozaik mintázata szabálytalan, mert a kavicsok színeiben és méreteiben nagy eltérés lehet. Mivel a burkolt mozaik felülete nem sima, ezért jó csúszásmentes felület alakítható ki belőle. Ebből kifolyólag előszeretettel alkalmazzák kültéri járdák, ösvények dekorálására.
Ma már elérhető előre legyártott hálóra felvitt formában, de akár otthon is elkészíthető folyami kavicsokból.

Penny mozaik

A Penny mozaik, ahogy azt a neve is mutatja kezdetekben az angolszász területeken használatos pénzérmékből, pennykből készült. A jellegzetes nemes színezetű, bronzból készült pennyket a padlóra ragasztva alakították ki a mozaik felületét. Az idő előrehaladtával azonban a réz ötvözetből készült pénzérméket felváltották a kör alakú mozaik kövek, miközben a név maradt a régi.
Így manapság a szakmában a Penny mozaik a négyszögletes kövekből álló lapokhoz hasonló, de kerek kövekből álló lapokat jelenti elsősorban.

Kristály mozaik

A kristály mozaikot tisztább, átláthatóbb anyaga különbözteti meg az üvegből készült társaitól. Éppen emiatt a tulajdonsága miatt fontos, hogy teljesen tiszta, hófehér alapra legyen ragasztva.

Irizáló mozaik

Az irizáló mozaik burkolat jellegzetessége, hogy a lapok alapanyagának felszínére egy irizáló, színjátszós festék réteget visznek fel, ami különböző fényviszonyok mellett különböző képpen mutat. Ezt a típusú mozaikot kifejezetten dekorációs célokra szokták alkalmazni, kisebb falfelületeken.
Hátránya azonban, hogy a felületi festék könnyen lekopik erős igénybevétel, súrolás hatására.

Kőmozaik

A kőmozaik alapvetően jelenthet szabályos, négyzetrácsos elrendezésű egyenesen vágott és simára csiszolt felszínű kövekből kialakított mozaik lapot is, és szabálytalan formájú, egymás mellé rendezett kövekből kialakított mozaikot is.
Napjainkban népszerű megoldás a kőből készült mozaikköveket és az üvegből készült mozaik köveket egy lapra felvinni, és egy burkolaton belül vegyesen alkalmazni őket. Így kevert lapok is léteznek, amik alapanyag szerint egyszerre az üveg- és a kőmozaik kategóriába is besorolhatóak.

mozaik csempe cifre oxigeno

Rozsdamentes acél vagy galvanizált mozaik

Ezt a két típust egyértelműen a fémes színek miatt alkalmazzák. A modern trendekben a krómozott, fémes hatás fontos szerephez jutott, így ezeknek az igényeknek megfelelően bizonyos burkolatokban már ezek az anyagok is megjelennek dekorációs elemként.

Mozaik típusok forma szerint

A legismertebb és legelterjedtebb forma az egyszerű, négyzetes kövekből álló, négyzethálós elrendezésű mozaik. A piaci igényeknek megfelelően azonban már ezen a területen is megváltozott a kínálat az elmúlt években. Egyre több különleges kiosztású terméket lehet találni a burkolatok piacán.

Néhány ismert forma

Négyzetes
Kör alakú
Hasábok
Sokszögek (háromszög, hatszög)
Szabálytalan

A választáshoz kérjen segítséget!

A mozaik csempe örök klasszikus a konyhában, a fürdőszobában, sőt dekorációként akár más lakrészeknél is nagyon ízléses megoldásként szolgál. A köztudatban mégis a vizes blokkok burkolataként szolgál, nehéz kilépni ennek a sztereotípiának az árnyékából. Nagyon népszerű burkolati megoldás kültéren is, így például lépcsők és teraszok díszítésére is használható.
Amennyiben otthonába szeretné megtalálni a tökéletes burkolatot, keresse hozzáértő munkatársainkat. Küldjön e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

 

Csempe típus: Fali csempe
Felhasználási terület: Beltér
Fagyálló: Nem
Csempe felület: Matt
Csúszásmentes: Nem
Szín kategória: Szürke

További színek 2db